Eliminacja z naszej diety wszelkich elementów mających w sobie gluten może zdawać się wstępnie troszkę ciężkie. Na całe szczęście wystarczy poznać trochę podstawowych zasad, ażeby dieta pozbawiona glutenu była bogata, pyszna, a co istotne niegroźna dla naszego zdrowia.
Celiakia jest to nieprawidłowość objawiająca się uciążliwą odpowiedzią układu immunologicznego na spożycie białek wywodzących się od produktów zbożowych. Wobec tego, że nasza dieta jest w nie zwyczajowo suta, może być nam trudno zobrazować sobie całkowite zlikwidowanie glutenu z codziennych produktów spożywczych. Zasadniczo warto być świadomym, od czego się odcinać oraz, a także czym zastąpić niewskazane wytwory, aby dieta bez glutenu była nam ciut łatwiejsza do stosowania. Czego więc musimy się wystrzegać? W głównej mierze produktów pszenicznych, żyta i jęczmienia, w jakich mieści się gluten. Nie każdy wie zaś, że podobnie ryzykowny stał się owies – podłoże aweniny, determinującej w przypadku kilku grup podobne nieprzyjemności. Ogólnie rzecz biorąc oznacza to zaprzestanie jedzenia pieczywa,jak również mąki i zdecydowanej części makaronów. Dieta bezglutenowa opiera się o całkowite usunięcie opartych na owych zbożach wyrobów, co powoduje, że warto mieć wiedzę, czym najlepiej je zastąpić.
Najczęściej stosowanymi materiałami bezglutenowymi, które zażywają istoty mierzące się z celiakią, są kukurydza, proso, gryka, maniok i soja. Oczywiście każde owoce, warzywa lub orzechy, podobnie jak ryby lub mięso także pozostają dopuszczalne. Dieta pozbawiona glutenu zezwala na wypijanie kawy i herbaty jak również słodzenie potraw czy płynów miodem. W odróżnieniu do powszechnego przekonania, wcale nie musi być pozbawiona smaku i monotonna – to jest uwarunkowany od naszej fantazji.Odpowiednio zbilansowana kuracja bez glutenu będzie na pewno wymuszała od respektujących ją osób nieco więcej zdecydowania , a także dojrzałego podejścia do dobieranych powszednie wytworów, jednakże z powodzeniem może wzbudzić sympatię nawet największych smakoszy. Szukając pod kątem wytworów pozbawionych glutenu, w każdym razie skrupulatniej przyjrzyjmy się ich opisowi – nieobecność danego niepożądanego substytutu bynajmniej nie musi być znakiem, że nie znajdują się w nim odmienne niezdrowe substancje.